راهنمای جامع تحصیل در ترکیه
به گزارش اردکان خبر، راهنمای تحصیل در ترکیه خبرنگاران به شما یاری خواهد نمود با صفر تا صد تحصیل در ترکیه آشنا شوید و از هزینه و شرایط تحصیل در ترکیه آگاه شوید. بنابراین راهنمای جامع تحصیل در کشور ترکیه را که در خبرنگاران تهیه شده است با دقت مطالعه نمایید.
راهنمای تحصیل در ترکیه
پیش از این تنها از ترکیه به عنوان یکی از مقاصد محبوب گردشگری جهان یاد می کردند، اما طی چند سال گذشته کیفیت بالای سیستم آموزشی، اعتبار مدارک دانشگاهی و رنکینگ دانشگاه های ترکیه در سطح بین المللی موجب شده تا دانشجویان زیادی از سراسر جهان برای ادامه تحصیل در ترکیه به این کشور سفر نمایند.
از این رو می توان گفت که در حال حاضر ترکیه با بیش از 650 هزار دانشجوی بین المللی به یکی از بهترین کشورها برای تحصیل رایگان و بهترین مقاصد تحصیلی پیروز جهان بدل شده است. البته انگیزه دانشجویان بین المللی برای ادامه تحصیل در این کشور تنها بخاطر وجود دلایل ذکر شده در بالا نیست، بلکه هزینه های بسیار مناسب تحصیل و زندگی و وجود مزایایی نظیر امکان دریافت بورسیه تحصیلی و پوشش بخشی از هزینه های تحصیلی نیز مزید بر دلیل شده است.
اما از نقطه نظر یک شهروند ایرانی، تحصیل در ترکیه یک تصمیم برد-برد است، شاید پیش خود بپرسید که یک دانشجوی ایرانی چه تفاوتی با یک دانشجوی خارجی برای تحصیل در کشور ترکیه دارد.
در پاسخ باید بگوییم که روابط محبت آمیز دو کشور همسایه موجب شده تا شهروندان ایرانی بتوانند برخلاف سایر دانشجویان بین المللی بدون ویزا به این کشور سفر نمایند، در کنار این مورد مهم و ارزشمند باید نزدیکی فاصله با ایران، مشابهت های زبانی، اقلیمی، فرهنگی و هزینه های معقول زندگی و تحصیل در کشور ترکیه را نیز به آن افزود.
تحصیل در کشور اروپایی - آسیایی ترکیه شامل مراحلی می گردد که در ادامه با راهنمای جامع تحصیل در ترکیه آنها را به شما توضیح خواهیم داد:
صفر تا صد تحصیل در ترکیه
شما می توانید از بین 104 دانشگاه دولتی و 62 دانشگاه خصوصی در ترکیه، موسسه آموزشی مناسب خود را پیدا کنید. عموما شهریه و هزینه تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه در مقایسه با دانشگاه های خصوصی این کشور بسیار پایین است، اما در عین حال تعداد زیادی از رشته های تحصیلی به زبان ترکی استانبولی تدریس می گردد و معمولاً ورود به این نوع از دانشگاه ها منوط به پیروزیت در آزمون ورودی می گردد.
اما چنانچه به فکر تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی هستید، دانشگاه های زیر رشته های تحصیلی مختلفی را به انگلیسی ارائه می دهند:
دانشگاه تکنیکال METU Middle East
دانشگاه آیدین استانبول
دانشگاه TED
دانشگاه بیلکنت
دانشگاه کوچ
دانشگاه شهیر استانبول Sehir
اما در این میان موضوعی که باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید اینست که هر ساله دولت ترکیه ظرفیت معینی از دانشجویان بین المللی را برای رشته های دانشگاه های دولتی این کشور مورد پذیرش قرار می دهد و به همین دلیل رقابت زیادی در امتحان ورودی دانشگاه ها و ثبت نام در بعضی از رشته های تحصیلی دانشگاه های دولتی این کشور وجود دارد.
از این رو پیشنهاد خبرنگاران به متقاضیان ادامه تحصیل در کشور ترکیه اینست که پیش از حضور در ترکیه به صورت آنلاین از شرایط پذیرش و ورودی دانشگاه مورد نظر خود آگاه شوند و یا اینکه با هدایت کارشناسان خبرنگاران برای آماده سازی مدارک تحصیلی، دریافت پذیرش دانشگاهی و ادامه تحصیل در این کشور اقدام نمایند.
شرایط تحصیل در ترکیه
چنانچه پیروز به انتخاب دانشگاه و رشته تحصیلی مورد نظر خود در ترکیه شدید، قدم بعدی شما چک کردن شرایط مورد احتیاج پذیرش دانشگاه است. از این رو شما باید به وب سایت دانشگاه مربوطه در ترکیه مراجعه نموده و از مدارک و شرایط مورد احتیاج دریافت پذیرش و ادامه تحصیل در ترکیه آگاه شوید، اما در حالت کلی شروط اصلی دانشگاه های این کشور شامل موارد زیر می گردد:
درخواست پذیرش مقطع کارشناسی در ترکیه
برای تحصیل در مقطع کارشناسی ترکیه شما احتیاجمند داشتن مدرک دیپلم و فارغ التحصیلی از سطح متوسطه در کشور خود هستید، اما در کنار این مورد، وجود مدارک زیر نیز الزامی است:
فرم تکمیل شده درخواست پذیرش
دیپلم دبیرستان
ریز نمرات، سوابق و رزومه تحصیلی
مدرک زبان معتبر انگلیسی و یا ترکی
انگیزه نامه
رسید پرداخت هزینه درخواست پذیرش (بین 35 تا 100 دلار)
نامه تمکن مالی برای پوشش هزینه های زندگی و تحصیل در ترکیه
گفتنی است که معمولا ددلاین و یا همان ضرب العجل ارسال مدارک تحصیلی و درخواست پذیرش دانشگاه های ترکیه تا قبل از یک آگوست (11 مرداد) است. یکی از مزایای تحصیل در کشور ترکیه نبود اجبار به ارائه مدرک زبان انگلیسی تافل یا آیلتس است، اما این امکان زمانی برای دانشجوی ایرانی وجود دارد که دوره زبان ترکی استانبولی را در داخل و یا خارج از ایران گذرانده و پیروز به دریافت مدرک زبان تومر شده باشد.
به بیانی دیگر چنانچه قصد تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه را داشته باشید، داشتن مهارت و مدرک زبان ترکی تومر و پیروزیت در آزمون و امتحان ورودی YOS از الزامات تحصیل در این کشور است.
درخواست پذیرش مقاطع تکمیلی ترکیه
تحصیل در ترکیه در مقاطع ارشد و دکترا نیز احتیاجمند مدارک و شرایطی است که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم:
فرم درخواست تکمیل شده پذیرش
مدرک کارشناسی و یا ارشد دانشگاهی
انگیزه نامه تحصیلی
رزومه تحصیلی
ریزنمرات و سوابق تحصیلی
توصیه نامه اساتید دانشگاه قبلی
نمرات آزمون های بین المللی GRE و یا GMAT (در صورت احتیاج و درخواست دانشگاه)
مدرک زبان انگلیسی تافل و یا آیلتس و یا ترکی تومر (به درخواست دانشگاه)
قبولی در امتحان کتبی ورودی و مصاحبه
نامه تمکن مالی برای پوشش هزینه های زندگی و تحصیل
به طور کلی 2 ددلاین برای ارسال مدارک و درخواست پذیرش تحصیلی این مقاطع دانشگاهی در نظر گرفته شده است:
ترم پاییز: انتها ماه می (11 خرداد)
ترم بهار: انتها ماه دسامبر(11 دی)
نامه پذیرش دانشگاه های ترکیه
شما این امکان را دارید تا به طور شخصی با دپارتمان پذیرش دانشگاه مورد نظر خود در ترکیه ارتباط برقرار نموده و برحسب شرایط اعلام شده پیش از موعد ددلاین مدارک و درخواست خود را ارسال کنید. در عین حال می توانید به وسیله هدایت Lets go uni مناسب ترین گزینه برای تحصیل در ترکیه را انتخاب نموده و آماده سازی مدارک تحصیلی، تکمیل فرم درخواست پذیرش، پرداخت آنلاین هزینه درخواست و هماهنگی های لازم با دانشگاه مربوطه را به ما بسپارید.
با انجام این مرحله باید تا موعد زیر منتظر پاسخ دانشگاه ترکیه باشید:
اواسط ماه آگوست (برای درخواست پذیرش کارشناسی)
اواسط سپتامبر (برای درخواست پذیرش کارشناسی ارشد و دکترا در ترکیه)
با موافقت دانشگاه، نامه پذیرش و یا همان acceptance letter با اطلاعاتی درباره مراحل بعدی پیش روی دانشجوی ادامه تحصیل در ترکیه از جمله پرداخت آنلاین شهریه و یا درخواست ویزای تحصیلی (برای متقاضیان غیرایرانی) برای فرد ارسال می گردد.
در نهایت بنابر شرایط تحصیلی دانشگاه دولتی و یا خصوصی در ترکیه، ممکن است احتیاج به گذراندن دوره های پیش احتیاج دانشگاه، پیروزیت در امتحان ورودی و یا شرکت در کلاس زبان ترکی پیش از ورود به دانشگاه و تحصیل در ترکیه داشته باشید.
هزینه تحصیل در ترکیه
به طور معمول شهریه و هزینه های تحصیل در کشور ترکیه در قیاس با دانشگاه های کانادا، دانشگاه های انگلیس و یا آمریکا بسیار منطقی و ارزان است. البته باید این موضوع را بخاطر داشته باشید که برای تحصیل کم هزینه و نسبتا رایگان در ترکیه باید به سراغ دانشگاه های دولتی و تحصیل به زبان ترکی استانبولی بروید.
به بیانی دیگر، هزینه های تحصیل در این کشور بنابر نوع دانشگاه، رشته و مقطع تحصیلی دانشجو و زبان تحصیل (انگلیسی و یا ترکی) متغیر خواهد بود.
از این رو می توان اینطور گفت که شهریه دانشگاه های دولتی ترکیه به نسبت دانشگاه های خصوصی این کشور بسیار کمتر بوده و برای مقاطع تکمیلی دانشگاهی به طور میانگین بین 300 تا 800 دلار است.
اما شهریه دانشگاه های خصوصی ترکیه بنابر امکانات، معروفیت، رشته و مقطع تحصیلی دانشجو از مبلغ 5000 تا 20 هزار دلار متغیر است. بعلاوه در صورتی که دانشجو قصد ادامه تحصیل در کشور ترکیه به زبان انگلیسی داشته باشد، شهریه سالانه وی چیزی بین 600 تا 1500 دلار آمریکا هزینه خواهد داشت، این در حالی است که تحصیل به زبان ترکی برای رشته های مشابه دانشگاهی در حدود 240 تا 750 دلار هزینه برای دانشجو در بر دارد.
بنابراین می توان اینطور جمع بندی کرد که هزینه تحصیل دانشجویان بین المللی در ترکیه به توضیح زیر است:
کارشناسی به زبان انگلیسی: بین 450 تا 1500 دلار در سال
کارشناسی به زبان ترکی: بین 240 تا 750 دلار در سال
مقاطع ارشد و تکمیلی به زبان انگلیسی: بین 600 تا 900 دلار در سال
مقاطع ارشد و تکمیلی به زبان ترکی: بین 300 تا 700 دلار در سال
هزینه زندگی در ترکیه
هزینه های زندگی در ترکیه دارای عدد و رقم ثابتی نظیر شهریه تحصیل در ترکیه نبوده و برحسب سبک زندگی و میزان خرج دانشجو متغیر است، اما در حالت کلی هزینه های زندگی در این کشور در قیاس با مقاصد اروپایی بسیار ارزان و ارزان بوده و با در نظر گرفتن هزینه اقامتگاه مسکونی به طور تقریبی بین 400 تا 500 دلار در ماه است.
علاوه بر این، شما برای هر ترم دانشگاهی و تحصیل در استانبول احتیاج به 100 تا 150 دلار برای خرید کتاب های درسی و پرداخت هزینه های اجرایی دانشگاه خواهید داشت.
مزایای تحصیل در ترکیه
به طور کلی مزایای برتر تحصیل در کشور ترکیه شامل موارد زیر می گردد:
کیفیت بالای سیستم آموزشی در ترکیه
اعتبار بالای مدارک دانشگاه های ترکیه
امکان دریافت انواع بورسیه تحصیلی برای دانشجویان بین المللی
امکان کار پاره وقت در حین تحصیل در ترکیه
امکان دریافت کارت اقامت دائم ترکیه
فرصت کار و تعامل با بازار کار بین المللی
هزینه های بسیار کم تحصیل و زندگی در ترکیه
عدم احتیاج به دریافت ویزای تحصیلی
نبود الزام به ارائه مدرک زبان انگلیسی
شرایط کار حین تحصیل در ترکیه
چنانچه مایل هستید تا در خلال تحصیل در کشور ترکیه به کار دانشجویی مشغول شده و بخشی از هزینه های تحصیل و زندگی خود در این کشور را پوشش دهید، باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:
دانشجویان بین المللی امکان کار در ادارات دولتی یا خصوصی ترکیه را ندارند.
بنابر قوانین نیروی کار در ترکیه، تنها دانشجویان بین المللی مقاطع ارشد و دکترا امکان انجام کار دانشجویی به وسیله مجوز کار در این کشور را دارند.
میزان مجاز کار دانشجویی در ترکیه 30 ساعت در هفته است
بهترین دانشگاه های ترکیه
بنابر رنکینگ جهانی QS 2019 و رنکینگ EECA QS بیش از 55 دانشگاه ترکیه در لیست بهترین های جهان قرار گرفته اند. اغلب این دانشگاه های بین المللی در بزرگترین شهرهای ترکیه یعنی آنکارا و استانبول واقع شده اند.
بر همین اساس، شما می توانید در صورت تمایل برای تحصیل در این کشور به دانشگاه های تکنیکال Middle East، دانشگاه بیلکنت و یا حاجت تپه در آنکارا مراجعه نموده و یا اینکه از امکانات تحصیلی دانشگاه های بغازیچی، استانبول، کوچ، صابانچی و تکنیکال استانبول در شهر پر جنب و جوش و توریستی استانبول بهره مند شوید.
شهرهای دانشجویی ترکیه
برای ادامه تحصیل در ترکیه دانشگاه های دولتی و خصوصی زیادی برای انتخاب دانشجویان بین المللی وجود دارد. از این رو الزامی برای انتخاب دانشگاه در شهرهایی نظیر استانبول یا آنکارا وجود نداشته و شما این امکان را دارید تا برای شهرهایی نظیر ازمیر، آدانا و یا آنتالیا و دانشگاه هایی نظیر اژه، یاشار چوکوروا و یا آکدنیز درخواست پذیرش بفرستید.
منبع: لتس گو یونی