یافتن لایلا به بازنمایی اثرات شبکه های اجتماعی می پردازد، لایلا آرزو دارد معمولی باشد

به گزارش اردکان خبر، به گزارش خبرنگاران ، رمان یافتن لایلا نوشته مِگ اِلیسن با ترجمه هادی امینی، از سوی نشر چترنگ به کتاب فروشی ها رسید. این کتاب (که سپتامبر 2020 در آمریکا منتشر شده) نخستین تجربه اِلیسن در حوزه رمان نویسی است.

یافتن لایلا به بازنمایی اثرات شبکه های اجتماعی می پردازد، لایلا آرزو دارد معمولی باشد

هادی امینی، مترجم این رمان می گوید: لایلا آرزو دارد معمولی باشد؛ مثل بقیه همکلاسی هایش؛ اما نوع متفاوتی از سختی ها و سختی های اجتماعی را تجربه می نماید و به اقتضای سن و تکیه بر هوش بالایش، رویکرد متفاوتی را هم برای رهایی از شرایطش پیش می گیرد. انتشار این کتاب بهانه ای شد تا با او به گفت وگو بنشینیم که در ادامه می خوانید.

رمان یافتن لایلا نوشته مگ الیسون، اخیراً با ترجمه ای از شما منتشر شده است. قهرمان اصلی این رمان، دختری نوجوان است و داستان به ماجراهایی می پردازد که او با آنها روبرو یا -بهتر است بگوییم- دست به گریبان است. برای آغاز، کمی درباره این رمان و داستانی را که روایت می نماید، شرح دهید.

یافتن لایلا، داستان چند روز متوالی از زندگی دختر نوجوانِ بدسرپرستی را روایت می نماید که در عین مسائل، کوشش دارد از برادر کوچکش هم مراقبت نموده و خانواده ای را حفظ کند که چندان شبیه خانواده نیست. لایلا در طول ماجراهای این کتاب -که بازه زمانی کوتاهی هم دارد- اتفاقات خوب و بدی را تجربه می نماید؛ اتفاقاتی که خواننده را با خود همراه نموده و حس درد و رنج یا شوق و خوشحالی یک نوجوان را در خواننده ایجاد می نماید.

لایلا به نوعی از سوی خانواده اش فراموش شده است. از شخصیت پردازی، فصاسازی، سبک و نوع روایت داستان بگویید.

روایت داستان به صورت خاطرات روزانه لایلا، شخصیت اصلی داستان است که گویا در دفتر خاطراتش می نویسد. گاهی فلش بک هایی در داستان وجود دارد تا در موارد لازم، پیشینه و علل شرایط فعلی روشن گردد. لایلا، دختر نوجوانِ باهوشی است که متاسفانه به علت نبود پدر و وجود مادری بی تفاوت و بیمار، به رغم همه کوشش هایش شرایط خوبی ندارد. لایلا آرزو دارد معمولی باشد؛ مثل بقیه همکلاسی هایش. اندی، برادر لایلا هم پسربچه ای خردسال است که درک درستی از شرایط زندگی ندارد و لایلا تنها تکیه گاه و به نوعی سرپرستش محسوب می گردد. دوست صمیمی لایلا و مادرش هم در داستان حضور پررنگی دارند که کوشش می نمایند به لایلا یاری نمایند، اما گاهی این یاری ها ناخواسته اوضاع را بدتر می نماید. داستان در مجموع چنان روایت صمیمی و امروزی ای دارد که به سرعت در فکر خواننده جا گرفته و شما را با خود همراه می نماید و یقینا همه احساسات خوب و بد لایلا را تجربه خواهید کرد.

نقش شبکه های اجتماعی و فضای مجازی بر زندگی امروزی را می توان از جمله نکات بسیار مهم و چشمگیر این کتاب دانست؛ موضوعی که این روزها دغدغه اغلب خانواده های ایرانی هم شده است.

نویسنده در این کتاب به طور غیرمستقیم آثار مثبت و منفی شبکه های اجتماعی و فضای مجازی و کاربردهای مفید ممکن آن را به تصویر می کشد. از شوخی ها و اذیت و آزارهای لایلا به وسیله همکلاسی های بدجنسش در اینستاگرام تا استفاده لایلا از شبکه توییتر برای رساندن پیغامش به برادری که گم شده و حتی یاری خواستن از مراجع قانونی و ترندشدن هشتگ یافتن لایلا برای یاری رسانی به این دختر نوجوان که در سرانجام کتاب هم منجر به تغییر شرایط زندگی لایلا شد. در واقع در این داستان همه چیز از شبکه های مجازی آغاز و با شبکه های مجازی تمام می گردد. خواندن این کتاب برای روشنگری ابعاد کاربردی مثبت و منفی شبکه های مجازی هم مفید است.

مگ الیسون نویسنده و مقاله نویس آمریکایی است که نوشته هایش اغلب مضامین توانمندسازیِ زنان و مثبت اندیشی را در برمی گیرد. الیسون در این رمان تا چه مقدار به این مساله پرداخته است؟

در این کتاب هم مثل سایر آثار این نویسنده، تقریبا تمامی شخصیت های اصلی داستان زن هستند. مگ الیسون به خوبی توانسته بخشی از تجربیات و دغدغه های زنان در سنین مختلف و طبقات اجتماعی مختلف را به تصویر بکشد. قهرمان داستان هم دختری است که ناخواسته در شرایط بسیار بد و ناعادلانه ای زندگی می نماید؛ ولی دست از کوشش برای اصلاح شرایط و بهبود شرایط نمی کشد. لایلا در طول این روایت، دست به هر کاری می زند تا صندلی خودش را پیدا کند و حتی با آنکه خودش نوجوانی بیش نیست، از برادر کوچکش هم محافظت کند.

شخصیت اصلی کتاب های مامای بی نام، اتا و فلورا از این نویسنده، زن هایی هستند که سعی دارند از شرایط سخت و ستمگری که درگیر آن هستند، رها شوند که این مساله را می توان به باورهای نویسنده ارجاع داد. آیا شخصیت اصلی رمان یافتن لایلا هم از چنین ویژگی هایی بهرهمند است؟

طبیعتا لایلا هم دختری سختی کشیده و مصیبت زده است که در این داستان نوع متفاوتی از سختی ها و سختی های اجتماعی را تجربه می نماید و به اقتضای سن و تکیه بر هوش بالایش، رویکرد متفاوتی را هم برای رهایی از شرایطش پیش می گیرد. لایلا در راستا سخت و سختی که در این کتاب پیش گرفته و با تجربیاتی که طی دوره زمانی کوتاه این کتاب از سر می گذراند، برای نجات خود از شرایط سخت ناخواسته و ساختن آینده ای بهتر کوشش می نماید.

به نظر می رسد الیسون حتی در داستان هایش سعی دارد تا به رسالتش به اسم یک کنشگر اجتماعی وفادار باشد. تحلیل شما از تاثیرگذاری اجتماعی نویسندگان در خلق آثارشان چیست؟

تک تک اعضای جامعه به نوبه خود و به مقدار صندلی اجتماعی خودشان بر ساختار اجتماعی تأثیرگذارند؛ اما نویسندگان و هنرمندان با خلق آثار خود و تأثیرگذاری بر حجم زیاد مخاطبان، یقینا نقش بیشتری می توانند داشته باشند. نویسندگان قادرند با ادغام هنجارهای درست و غلط در یک داستان خیالی، به طور نامحسوس به ترویج رفتارهای درست یاری نمایند. بعلاوه می توانند با ساختن تصویر زشت و کریه از رفتارهای غلط، مردم را به دوری از این کارها راهنمایی نمایند.

در حال حاضر کتابی در دست نگارش یا آماده انتشار دارید؟

در حال حاضر ترجمه کتاب وی2 اثر رابرت هریس به اتمام رسیده که مراحل پیش از چاپ را به وسیله نشر چترنگ می گذراند و امیدوارم به زودی منتشر گردد. بعلاوه قسمت اول مجموعه جیسون بورن، به نام هویت بورن را هم برای نشر رایاکتاب در دست ترجمه دارم.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران
انتشار: 12 مهر 1400 بروزرسانی: 12 مهر 1400 گردآورنده: ardakankhabar.ir شناسه مطلب: 871

به "یافتن لایلا به بازنمایی اثرات شبکه های اجتماعی می پردازد، لایلا آرزو دارد معمولی باشد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "یافتن لایلا به بازنمایی اثرات شبکه های اجتماعی می پردازد، لایلا آرزو دارد معمولی باشد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید