دل درد بچه های زیر 2 سال
به گزارش اردکان خبر، همه بچه ها، به خصوص بچه ها زیر 2 سال و بچه های که به خوبی قادر به بیان کلمات نیستند، مسائل شان را با بی قراری و گریه نشان می دهند و این، والدین هستند که باید کم و بیش با علایم و نشانه های جدی که سلامت کودک را تهدید می نماید، آشنا باشند. در بسیاری از موارد، گریه کودک صرفا به دلایل ساده ای مانند گرسنگی، احتیاج به تعویض پوشک و احتیاج به

دل درد بچه های زیر 2 سال
مصاحبه با خانم دکتر فاطمه فرهمند، فوق تخصص بیماری های گوارش اطفال
همه بچه ها، به خصوص بچه ها زیر 2 سال و بچه های که به خوبی قادر به بیان کلمات نیستند، مسائل شان را با بی قراری و گریه نشان می دهند و این، والدین هستند که باید کم و بیش با علایم و نشانه های جدی که سلامت کودک را تهدید می نماید، آشنا باشند. در بسیاری از موارد، گریه کودک صرفا به دلایل ساده ای مانند گرسنگی، احتیاج به تعویض پوشک و احتیاج به توجه مادر است اما در بعضی موارد هم بی قراری و گریه نوزاد، دلیل جدی تر و مهم تری دارد. دل درد در بچه ها زیر 2سال، یکی از همان مسائلی است که هرگز نباید مورد غفلت والدین قرار بگیرد. برای آشنایی بیشتر با این مشکل رایج در بچه ها زیر 2 سال، گفت وگوی ما را با دکتر فاطمه فرهمند، فوق تخصص بیماری های گوارش اطفال و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران بخوانید.
عوامل دل درد در بچه ها زیر 2 سال چیست؟
دل درد در بچه ها زیر 2 سال، ممکن است حاد یا مزمن باشد. بیشتر اوقات، دل درد در این سنین به دلیل ناراحتی یکی از اعضا یا ارگان های مهم بدن است؛ چرا که دل دردهایی که به دلیل اختلال عملکردی دستگاه گوارش باشد، معمولا در سنین بالای 4 سال ایجاد می شود. در این گروه سنی باید این عارضه را - چه حاد باشد چه مزمن - جدی گرفت.والدین چگونه تشخیص دهند که کودکشان دل درد حاد دارد یا مزمن؟
دل درد حاد، دل دردی است که طی فرایند چند روزه ای برای کودک زیر 2 سال ایجاد شده باشد اما دل درد مزمن، دل دردی است که بیش از 3 هفته طول کشیده باشد. اگر دل درد، حاد باشد؛ باید به فکر عوامل عفونی (به خصوص، سرماخوردگی ویروسی که موجب ایجاد علایم سرماخوردگی می شود) بود.سرماخوردگی، به نحوی سبب درگیری غدد لنفاوی شکم می شود و دل درد ایجاد می نماید. کودکی که دچار اسهال و استفراغ یا گاستروآنتریت می شود ممکن است دل درد داشته باشد. کودکی که دچار آنژین چرکی یا ویروس می شود هم ممکن است دچار دل درد شود. بیشتر اوقات این بچه ها دچار دل درد حاد می شوند.
در مواردی که آپاندیسیت یا اختلال های انسدادی روده وجود داشته باشد، معمولا دل درد حاد ایجاد می شود. ولی اگر دل درد بیشتر طول بکشد، ممکن است عوامل دیگری در ایجاد آن دخالت داشته باشند از جمله ممکن است عفونت یا هپاتیت، خود را به شکل دل درد نشان دهد یا حتی یبوستی که طول کشیده، می تواند دل درد ایجاد کند. در مواردی هم دیابت قندی یا دیابت نوع یک، در بچه ها می تواند در ابتدا با دل درد، خودش را نشان بدهد. به ندرت مواردی از قبیل عفونت های ریوی مثل پنومونی (ذات الریه) ممکن است در این گروه سنی به شکل دل درد بروز پیدا کند.
درگیری های مجرای گوارش اعم از زخم معده یا زخم اثنی عشر یا ریفلاکس معده به مری هم گاهی ممکن است با دل درد تظاهر کند. در سن زیر 2 سال، بیشتر اوقات، دلیل دل درد به یک عامل مهم مثل اختلالاتی که ذکر شد، برمی شود. دل دردهای عملکردی در زیر 2سال خیلی شایع نیست.
این دل دردها را چگونه باید پیگیری کرد؟
هر بچه ای که در سن زیر 2 سال با دل درد مراجعه می نماید، باید حتما به وسیله پزشک معاینه دقیق شود. توضیح حال کامل داده شده و برحسب تشخیص پزشک بعضی آزمایش های لازم و حتی رادیوگرافی های شکم یا سونوگرافی باید انجام شود. چه بسا مواردی بوده که بچه های که درگیری کبدی، سنگ مجاری ادراری یا سنگ کیسه صفرا داشته اند، با دل درد مراجعه نموده اند. دل درد ممکن است همراه با استفراغ، اسهال سردرد یا یبوست باشد. ضمناً دل درد با عفونت ادراری باعث بالا رفتن فشارخون هم می شود. در این سن، عفونت ادراری ممکن است بدون علامتی از سوزش ادرار باشد. دل درد در بچه های زیر 2 سال، چه به شکل حاد - کمتر از 2 تا 3 هفته - چه به صورت مزمن که بیش از 3 هفته است - باید جدی تلقی شده و به وسیله یک پزشک متخصص کودک و گوارش ویزیت شود و سپس برای درمان آن اقدام های لازم را انجام داد.بچه های زیر 2 سال معمولا چگونه دل دردشان را ابراز می نمایند و والدین چگونه باید متوجه جدی بودن دل درد او شوند؟
سوال بسیار مهمی است؛ چراکه خیلی اوقات بچه ها در این سن حتی خوب نمی توانند صحبت نمایند. با بی قراری، بی اشتهایی یا احیانا با کم خوابیدن و بیدارشدن های مکرر از خواب یا جیغ های زیاد و در مواردی اشاره به محل درد یا اگر بتوانند صحبت نمایند، با کلام، دل دردشان را به زبان می آورند. اما بیشتر اوقات چون نمی توانند صحبت نمایند، علامت را واضح بیان نمی نمایند.در مواردی مثل آپاندیسیت، عفونت کیسه صفرا و سنگ صفرا، علاوه بر دل درد، در معاینه تحریک و حساسیت شکم هم ایجاد می شود. در این گروه سنی، علاوه بر اینکه دلیل دل درد مساله ای بسیار مهم است کودک نشانه های غیراختصاصی ای هم از خودش نشان می دهد اما والدین خیلی خوب نمی توانند متوجه شوند که فرزندشان دل درد دارد.
به کدام دل دردها نباید زیاد اهمیت داد؟
به طور کلی، هر دل دردی در کودک زیر 2سال باید جدی گرفته شود. نفخ یا خوردن بعضی غذاهای نفاخ بیشتر بچه ها عظیم تر و 4 سال به بالا را اذیت می نماید. مواد غذایی ای که در دسترس همه بچه ها هست، ممکن است سبب دل درد در بچه ها عظیم تر شود. این بچه ها بهتر قادرند دل دردشان را بیان نمایند. بچه هایی که هر هله هوله ای را می خورند ممکن است با مصرف بیش از حد این مواد دچار دل درد و نفخ شوند. ولی در سن زیر 2 سال معمول نیست که بچه ها بتوانند این علایم را اسم نمایند و والدین فکر نمایند که دچار دل درد ناشی از سردی و گرمی غذاها شده. وقتی شکم کودک کار نمی نماید و نفخ نموده، مادر متوجه یبوست او می شود یا وقتی اسهال دارد، مادر متوجه می شود که او دچار کم آبی شده اما این نوع دل دردها خیلی مهم نیست و خیلی سریع رفع می شود. اما بی قراری های متناوب و زیاد، گریه و جیغ کودک، وجود خون در ادرار و مدفوع در بچه ها زیر 2 سال را هرگز نباید کم اهمیت تلقی کرد.به طور کلی دل درد در بچه ها چقدر شایع است؟
کلا شیوع دل درد مزمن در بچه های 4 تا 16 سال بین10 تا 15 درصد است. در زیر 2 سال، دل درد زیاد شایع نیست.درمان این دل دردها چگونه است؟
در سنین زیر 2 سال، معین دلیل ایجادنماینده درد بسیار مهم است. درمان صحیح دل درد تنها به وسیله مراجعه به پزشک امکان پذیر است و خانواده ها باید از خوددرمانی برای بهبود دل درد خودداری نمایند.چه توصیه ای برای والدین دارید؟
بچه های زیر 2 سال بیشتر از سایر بچه ها احتیاج به مراقبت دارند؛ از نظر رعایت مسایل بهداشتی و مقابله با عوامل بیماری زا که گاهی اپیدمی می شود. اما با مراقبت و تغذیه مناسب به خصوص تغذیه با شیر مادر می توان از بروز بسیاری از عوامل ایجادنماینده دل درد ناشی از عفونت جلوگیری کرد. بهتر است غذای کمکی ترجیحا در منزل تهیه شود، بعلاوه واکسیناسیون منظم می تواند از ابتلای کودک زیر 2 سال به عفونت های ناخواسته جلوگیری کند. موادغذایی که کودک مصرف می نماید باید کاملا بهداشتی بوده و از خوردن موادغذایی که نسبت به سلامت آنها مطمئن نیستید، پرهیز نموده و بعلاوه مانع از زیاد خوردن بچه ها شویم.منبع: www.salamat.com
/ج
منبع: راسخون