روستای درازنو گلستان؛ بهشتی بر فراز ابرها
به گزارش اردکان خبر، مکانی را بالاتر از ابرها تصویر کنید، جایی که صدای باد از لابه لای درختان جنگلی می پیچد و دره های سرسبز زیر پایتان، آرام آرام در مِهی خیال انگیز فرو می روند. اینجا روستای درازنو است؛ جایی در دل رشته کوه های البرز، در ارتفاعی بیش از 2600 متر بالاتر از سطح دریا که یکی از کم نظیرترین منظره ها طبیعی ایران را رقم می زند.

در این مطلب، سفری به روستای درازنو گلستان خواهیم داشت، جایی که جنگل و ابر و کوه، دست به دست هم داده اند تا یکی از خاص ترین چشم میزانای ایران را به نمایش بگذارند. مقصدی که در کنار جاذبه های طبیعی، بخشی از شگفتی های کمتر شناخته شده در لیست جاهای دیدنی گلستان را به نمایش می گذارد.
اگر در پی مکانی متفاوت، بکر و چشم نواز برای دور شدن از روزمرگی هستید، این روستا می تواند یکی از انتخاب های فراموش نشدنی تان باشد. در ادامه این مطلب از مجله گردشگری خبرنگاران برای آشنایی با روستای درازنو گلستان همراه ما باشید.
روستای درازنو کجاست؟
روستای درازنو در استان گلستان، جنوب شرقی شهر کردکوی و در ارتفاعات رشته کوه البرز قرار گرفته است.
برترین زمان بازدید از روستای درازنو چه موقعی است؟
اواسط بهار تا اواخر تابستان برترین زمان بازدید از روستای درازنو است.
دیدنی های روستای درازنو کدام است؟
دریای ابر، منطقه حفاظت شده دنیا نما، پارک جنگلی امام رضا (ع)، آبشار شادان، امامزاده هزار منزل، دیوار تمیشه، برج رادکان و غار یخچال و غار گنج خانه از دیدنی های روستای درازنو هستند.
روستای درازنو چه امکانات رفاهی و سرگرمیی دارد؟
روستای درازنو امکانات رفاهی محدود دارد، اما سوپرمارکت، برق، آب، خانه های اجاره ای و رستوران های محلی احتیاج های اولیه گردشگران را تامین می نمایند. برای سرگرمی نیز منظره دریای ابر و پرواز پالاگرایدر مجذوب کننده ترین گزینه ها هستند.
در بازدید از روستای درازنو کجا اقامت کنیم؟
برای اقامت در روستای درازنو گزینه هایی چون اقامت در خانه های اجاره ای، کمپ در طبیعت یا استفاده از مراکز اقامتی شهرهای اطراف وجود دارد.
تعیینات روستای درازنو
روستای درازنو یکی از مرتفع ترین روستاهای استان گلستان است. ارتفاع روستای درازنو بیش از 2600 متر بالاتر از سطح دریا قرار گرفته است. این ییلاق کوهستانی با منظره وسیعی که به خلیج گرگان، دریای خزر و جنگل های شمالی ایران دارد، از محبوب ترین مقاصد گردشگری منطقه محسوب می گردد.
مسیر رسیدن به روستای درازنو گلستان، جاده ای پیچ درپیچ و کوهستانی است که منظره ها طبیعی خیره نماینده ای را پیش روی مسافران می گذارد. با عبور از این جاده و رسیدن به روستا، منظره ای از خانه های چوبی و کاه گلی با سقف های شیب دار نمایان می گردد که در دل طبیعتی بکر و سرسبز جا خوش نموده اند.
آب وهوای روستا به علت ارتفاع زیاد، در بیشتر ایام سال خنک و در زمستان ها پوشیده از برف است. درازنو به مراتع وسیع و دشت های سرسبزش معروفیت دارد که در فصول بهار و تابستان به بهشتی برای طبیعت گردان تبدیل می گردد.
روستای درازنو کجاست؟
روستای درازنو یکی از ییلاقات مرتفع استان گلستان است که در ارتفاعات جنوبی شهرستان کردکوی قرار گرفته است. این روستا در حدود 34 کیلومتری جنوب شرقی کردکوی واقع شده و به علت موقعیت خاص جغرافیایی خود، چشم میزانای فوق العاده ای به جنگل های انبوه و خلیج گرگان دارد.
ییلاق درازنو از شمال به شهرستان کردکوی، از جنوب به ارتفاعات البرز، از شرق به جنگل دنیا نما و از غرب به ملک سورم سرا (بالاجاده) می رسد.
آدرس روستای درازنو
استان گلستان، شهرستان کردکوی، 34 کیلومتری جنوب شرقی کردکوی، روستای درازنو
لوکیشن روستای درازنو روی گوگل مپ
برترین مسیر دسترسی به روستای درازنو
روستای درازنو در نزدیکی شهرستان کردکوی قرار گرفته است و از مسیرهای مختلفی می توان به آن رسید. اگر از تهران قصد سفر دارید، دو مسیر اصلی پیش روی شماست. مسیر اول به وسیله ورامین، سمنان و دامغان می گذرد و پس از عبور از جاده های کم ترددتر به مقصد می رسد.
مسیر دوم، که محبوب تر و البته کمی طولانی تر است، از جاده فیروزکوه، ساری، نکا، بهشر و کردکوی می گذرد. این مسیر با چشم میزانای زیبای جنگلی و کوهستانی همراه است و تجربه ای لذت بخش از جاده گردی در شمال کشور را برایتان رقم می زند.
پس از رسیدن به کردکوی، جاده ای کوهستانی و پرپیچ وخم شما را به سمت روستای درازنو کردکوی راهنمایی می نماید. این مسیر که حدود یک ساعت طول می کشد، از میان پارک جنگلی امام رضا (ع) عبور نموده و در ادامه به یک دوراهی می رسد. در اینجا، مسیر سمت چپ به روستای درازنو می رسد و مسیر سمت راست به منطقه حفاظت شده دنیا نما منتهی می گردد.
بخش پایانی مسیر روستای درازنو در گلستان خاکی است، اما با خودروی سواری نیز قابل عبور خواهد بود. در فصول پاییز و زمستان، به علت لغزندگی جاده و احتمال بارش برف، سفر با خودروی مجهز به زنجیر چرخ و احتیاط بیشتر توصیه می گردد.
- فاصله تهران تا روستای درازنو حدود 425 کیلومتر است و طی آن با خودروی شخصی حدود 5 تا 6 ساعت زمان احتیاج دارد.
- فاصله کردکوی تا درازنو 34 کیلومتر است و مسیر آن با خودرو حدود یک ساعت طول می کشد.
- فاصله گرگان تا روستای درازنو 65 کیلومتر است و بسته به شرایط جاده، حدود 1.5 تا 2 ساعت زمان می برد.
- فاصله درازنو تا دنیا نما 39 کیلومتر است که به علت مسیر خاکی و کوهستانی، حدود 1 تا 1.5 ساعت طول می کشد.
برترین زمان بازدید از روستای درازنو
برترین زمان برای بازدید از روستای درازنو، از اواسط بهار تا اواخر تابستان است. در این دوره، طبیعت منطقه در زیباترین حالت خود قرار گرفته است؛ دشت های سرسبز، درختان پرشکوفه و هوای خنک، شرایط ایده آلی را برای گردشگران فراهم می نمایند.
تابستان های روستای درازنو گلستان برخلاف بسیاری از منطقه ها دیگر، معتدل و دلپذیر است و به پناهگاهی برای فرار از گرمای شهرهای پایین دست تبدیل می گردد. با این حال، حتی در گرم ترین روزهای تابستان نیز شب ها هوا خنک است و همراه داشتن لباس گرم توصیه می گردد.
پاییز و زمستان، چهره ای کاملا متفاوت از درازنو را به نمایش می گذارند. با شروع پاییز، هوا به سرعت سرد شده و از اواسط این فصل، مسیرهای منتهی به روستان لغزنده و برفی می شوند. زمستان های درازنو به علت ارتفاع زیاد، سرد و برف گیر است و تردد در این زمان سخت خواهد بود.
اگرچه تماشای منظره ها برفی و مه آلود این منطقه مجذوب کنندهیت خاصی دارد، اما برای سفری ایمن و راحت، بهتر است ماه های گرم سال را برای بازدید از ییلاق درازنو انتخاب کنید.
دیدنی های روستای درازنو سوادکوه
- منطقه حفاظت شده دنیا نما
در میان طبیعت بکر استان گلستان، منطقه حفاظت شده دنیا نما مانند نگینی در ارتفاعات می درخشد. این منطقه که به بام گلستان معروف است، با ارتفاع بیش از 3000 متر از سطح دریا، منظرهی بی نظیر از شهرهای کردکوی، گرگان و بندر ترکمن را در برابر دیدگان گردشگران قرار می دهد.
ترکیبب جنگل های انبوه، چشمه های زلال و چشم میزانای کوهستانی، این منطقه را به یکی از خاص ترین مقاصد طبیعت گردی تبدیل نموده است. تنوع زیستی دنیا نما نیز آن را به بهشتی برای علاقه مندان به حیات وحش تبدیل نموده است.
گونه های مختلف گیاهی و جانوری در این منطقه زندگی می نمایند، اما پیمایش در عمق آن بدون راهنما و تجهیزات کافی توصیه نمی گردد. مسیر دسترسی به دنیا نما از روستای درازنو حدود 40 کیلومتر است و به علت جاده کوهستانی، عبور از آن بیش از یک ساعت زمان می برد.
- برج رادکان کردکوی
برج رادکان، یادگاری ارزشمند از قرن پنجم هجری، در 16 کیلومتری روستای درازنو کردکوی قرار گرفته است. این برج که بر فراز تپه ای سنگی و خاکی ساخته شده، با آجرکاری زیبا و معماری استوارش شباهت زیادی به برج گنبد کاووس دارد.
در بخش جنوبی برج، ورودی آن با بقایای کتیبه هایی به خط کوفی دیده می گردد. نام معمار بنا، احمد بن عمر، همراه با بانی اثر و تاریخ ساخت، روی این کتیبه ها حک شده است.
این برج که در لیست آثار ملی ایران ثبت شده، جلوه ای از شکوه معماری گذشته را به نمایش می گذارد و از بالای آن، منظره ای گسترده از طبیعت سرسبز اطراف قابل مشاهده است.
- پارک جنگلی امام رضا (ع)
در مسیر ییلاقی درازنو، یکی از جاذبه هایی که نظر هر گردشگری را جلب می نماید، پارک جنگلی امام رضا (ع) است. این پارک که در منطقه پلنگ پا قرار گرفته است، با رودخانه ای به همین نام، منظرهی تماشایی را پدید آورده است. درختان سرسبز و پوشش گیاهی متنوع این پارک، فضایی آرامش بخش را ایجاد نموده که در هر فصل زیبایی خاص خود را دارد.
در این پارک امکانات رفاهی مناسبی نیز وجود دارد. اقامتگاه های مجهز، آلاچیق ها، رستوران و پارکینگ، شرایط مناسبی را برای گردشگران فراهم نموده اند. نزدیکی این پارک به شهر کردکوی و روستای درازنو، آن را به مکانی ایده ال برای استراحت و گذراندن یک روز خوش در دل طبیعت تبدیل نموده است.
- آبشار شادان
آبشار شادان یکی از شگفتی های طبیعی استان گلستان است که در نزدیکی کردکوی و در حدود 30 کیلومتری روستای درازنو در گلستان واقع شده است. این آبشار با ارتفاع 40 متری خود، همانند پرده ای بلورین از آب، میان درختان انبوه جنگلی فرو می ریزد و منظره ای خارق العاده خلق می نماید. به علت ساختار طبقه ای آن، این آبشار به آبشار هفت طبقه نیز معروف است.
مسیر دسترسی به آبشار شادان چندان آسان نیست و برای رسیدن به آن باید حدود یک ساعت در دامنه های کوهستانی پیاده روی کنید. این مسیر، اگرچه چالش برانگیز است، اما برای عاشقان طبیعت و کوهنوردی، فرصتی برای تجربه ماجراجویی در میان منظره ها بکر و دست نخورده به شمار می رود.
- امامزاده هزار منزل
در میان جنگل های انبوه و ارتفاعات خوش آب وهوای روستای درازنو، یکی از اماکن مذهبی و تاریخی استان گلستان قرار گرفته است به نام امامزاده هزار منزل. این زیارتگاه که از احترام خاصی در میان ساکنان روستاهای اطراف برخوردار است، به نام آرامستانی که در نزدیکی آن قرار گرفته است، هزار منزل نامیده شده است.
این بقعه متبرکه، آرامگاه دو خواهر و برادر، سید رضی و سید راضیه، از نوادگان امام موسی کاظم (ع) است که به باور مردم، از جایگاه معنوی بالایی برخوردارند. امامزاده هزار منزل در ارتفاعات روستای درازنو گلستان و در یکی از مرتفع ترین نقاط کوهستانی منطقه قرار گرفته است. مسیر منتهی به آن در گذشته سخت و صعب العبور بود، اما امروزه جاده ای شوسه، رفت وآمد افراد را به این مکان را آسان تر نموده است.
- غار یخچال و غار گنج خانه
در دل کوهستان های اطراف روستای درازنو، دو غار شگفت انگیز با ویژگی های متفاوت، ماجراجویان را به سوی خود می کشانند. غار یخچال که در مسیر قله دکالی قرار گرفته است، به علت انباشت برف و یخ در دهانه خود، حتی در فصل های گرم سال نیز هوایی سرد و مطبوع دارد. این غار که در کنار تخته سنگی بزرگ واقع شده، دهانه ای کوچک به میزان عبور یک نفر دارد. کوهنوردانی که به سمت قله حرکت می نمایند، معمولا در این نقطه توقفی کوتاه دارند تا از سکوت و خنکای طبیعی غار لذت ببرند.
غار گنج خانه اما دنیایی متفاوت را دل سنگ های آهکی کوهستان پنهان نموده است. دیواره های داخلی این غار با سنگ هایی پوشیده شده اند که حاصل هزاران سال فرسایش هستند و اشکال طبیعی منحصربه فردی را به وجود آورده اند.
وجود افسانه هایی درباره گنج های پنهان در دل این غار، آن را به مکانی رازآلود تبدیل نموده است که همیشه کنجکاوی طبیعت گردان و ماجراجویان را برمی انگیزد. مسیر دسترسی به این غار از ییلاق درازنو میان چشمه های جوشان و منظره های بکر می گذرد که خود تجربه ای لذت بخش را برای گردشگران رقم می زند.
- دیوار تمیشه
در میان جاذبه های تاریخی نزدیک به روستای درازنو، دیوار تمیشه یکی از مهم ترین آثار باستانی است که تاریخ پرفرازونشیب منطقه را بازگو می نماید. این دیوار که در شهرستان کردکوی و در حدود 34 کیلومتری روستای درازنو کردکوی قرار گرفته است، متعلق به دوره ساسانیان بوده و نقش مهمی در دفاع از مرزهای طبرستان ایفا می کرد.
بقایای این دیوار که زمانی امتداد آن به دریای خزر می رسید، امروزه در میان جنگل های سرسبز و در نزدیکی روستای باغکناره و سرکلاته دیده می گردد. این اثر تاریخی که در لیست آثار ملی ایران ثبت شده است، به طول تقریبی 12 کیلومتر کشیده شده و از آجر، سنگ و چوب در ساخت آن استفاده شده است.
تصور اینکه این دیوار روزگاری سپری مستحکم در برابر مهاجمان بوده و سربازان ساسانی در برج های نگهبانی آن شب را به روز می رساندند، مجذوب کنندهیت این مکان را دوچندان می نماید. هرچند گذر زمان بخش های زیادی از دیوار را تخریب نموده، اما هنوز هم بقایای آن، روایتگر گذشته ای باشکوه است که در طبیعت سرسبز شمال ایران جاودانه مانده است.
سرگرمیات روستای درازنو
روستای درازنو با طبیعت بی نظیر و ارتفاع چشمگیرش، یکی از برترین مقاصد برای علاقه مندان به سرگرمیات ماجراجویانه و طبیعت گردی است. در این منطقه، کوهنوردی و جنگل نوردی از محبوب ترین فعالیت ها محسوب می گردد و مسیرهای سرسبز و پرپیچ وخم، تجربه ای متفاوت از پیاده روی در دل طبیعت را رقم می زند.
با صعود به ارتفاعات اطراف، منظره وسیعی از جنگل های گلستان و دریای خزر پیش روی شما قرار می گیرد و اگر خوش شانس باشید، می توانید منظره رویایی اقیانوس ابر را از نزدیک ببینید. در فصول گرم سال، دشت های اطراف روستا محل مناسبی برای کمپینگ، پیک نیک و تماشای آسمان پرستاره شب هستند.
از دیگر سرگرمیات هیجان انگیز منطقه، تجربه پرواز با پاراگلایدر است. سایت پروازی درازنو، یکی از مرتفع ترین سایت های پروازی ایران، در زندیکی دنیا نما قرار گرفته است و شرایط مناسبی را برای پرواز بر فراز جنگل های سرسبز و روستاهای کوهستانی فراهم می نماید.
در زمستان، روستای درازنو در گلستان با بارش های سنگین برف، به مقصدی مجذوب کننده برای سرگرمیات زمستانی تبدیل می گردد.
امکانات رفاهی روستای درازنو
روستای درازنو امکانات رفاهی محدودی دارد، اما احتیاجهای اساسی گردشگران را تا حد زیادی تامین می نماید. در دل روستا یک سوپرمارکت کوچک فعالیت می نماید که اقلام ضروری مانند مواد غذایی، تنقلات و حتی هیزم برای روشن کردن آتش را عرضه می نماید.
روستا به شبکه آب و برق متصل است، اما در روزهای شلوغ ممکن است افت فشار یا قطع موقت آب رخ دهد. مرکز درمانی مستقلی در روستا وجود ندارد و در صورت احتیاج باید به شهرهای اطراف مراجعه کرد. برای اقامت، خانه های محلی در دسترس هستند. بعلاوه، در مسیر روستا می توان رستوران های محلی برای صرف غذا پیدا کرد.
پوشش گیاهی و جانوری روستای درازنو
منطقه درازنو با پوشش گیاهی متنوع خود، ترکیبی از جنگل های انبوه و مراتع سرسبز را در بر دارد. در دامنه های این روستا، گیاهان دارویی و خودرو مانند آویشن، گل گاوزبان، بابونه، کنگر وحشی و گزنه رشد می نمایند که علاوه بر زیبایی طبیعی، از دیرباز در طب سنتی مورد استفاده بوده اند.
در کنار این پوشش گیاهی، درختان و درختچه هایی همانند زرشک، ازگیل، آلوچه، سیب و گلابی وحشی به چشم می خورند که در فصل های مختلف سال، چهره ای رنگارنگ به طبیعت این منطقه می بخشند.
حیات وحش ییلاق درازنو نیز به واسطه موقعیت جغرافیایی خاص آن، گونه های متعددی را شامل می گردد. در جنگل های اطراف روستا، جانورانی مانند گراز، شغال، روباه و خرگوش زندگی می نمایند. در ارتفاعات بالاتر نیز می توان نشانه هایی از حضور خرس قهوه ای را مشاهده کرد. پرندگانی همانند کبک و بلدرچین نیز در این منطقه دیده می شوند.
در سال های اخیر، برای حفظ تعادل زیست محیطی، کاشت درختانی مانند کاج سیاه، افرا، بلوط و گردو صورت گرفته است تا پوشش جنگلی منطقه تقویت گردد. با این حال، حفاظت از این زیست بوم ارزشمند احتیاجمند مدیریت صحیح و جلوگیری از تخریب منابع طبیعی است.
فرهنگ مردم و سوغاتی روستای درازنو
در روستای درازنو، فرهنگ زندگی همچنان رنگ و بوی سنتی خود را حفظ نموده است. ساکنان این منطقه بیشتر به کارهایی چون دامداری، کشاورزی و فراوری محصولات بومی مشغول اند؛ اگرچه فعالیت دامداری در سال های اخیر به علت اجرای طرح های زیست محیطی کمرنگ تر شده است.
در میان سوغاتی های روستای درازنو گلستان، نان شیرمال محلی که به درازنونان معروف است، معروفیت ویژه ای دارد. علاوه بر آن، محصولات سنتی همانند حصیربافی، نمدمالی، چادرشب، ظروف سفالی، جوراب های پشمی، گلیم، جاجیم، لباس های محلی و سوزن دوزی از سوغاتی های ارزشمند این منطقه به شمار می آیند.
غذاهای محلی درازنو
غذاهای محلی روستای درازنو نمایی ملموس از فرهنگ بومی روستا هستند؛ غذاهایی که با ساده ترین مواد طبیعی تهیه می شوند، اما طعمی عمیق و به یاد ماندنی دارند.
نان محلی روستای درازنو کردکوی که با نام درازنونان شناخته می گردد، جایگاه ویژه ای در سفره های محلی دارد. ترکیب آرد، شیر، شکر و زعفران، همراه با آب زلال چشمه های کوهستان، عطری دلپذیر به این نان نرم و شیرین می دهد که هم غذای روزانه مردم است و هم سوغاتی موردعلاقه مسافران.
از دیگر غذاهای رایج در این منطقه می توان به چکدرمه، کدو پلو، باقالی سیرو، آش ترشی، خمیر آش، آش گزنه، خورشت ماست، ماست مرغانه و آلبالو پلو اشاره نمود. هر کدام از این غذاها با ترکیبی از مواد اولیه محلی تهیه می شوند و طعمی خاص و متفاوت دارند.
اقامت در روستای درازنو
برای اقامت در روستای درازنو، چند گزینه وجود دارد که بسته به سبک سفر و بودجه تان می توانید یکی از آن ها را انتخاب کنید. اگر اهل طبیعت گردی هستید و ترجیح می دهید شب را زیر آسمان پرستاره بگذرانید، چادر زدن در چمنزارهای اطراف روستا می تواند یکی از برترین انتخاب ها باشد.
گزینه دیگر، خانه های اجاره ای در روستا هستند که آن ها نیز می توانند گزینه مناسبی باشند و بعضی از امکانات را در اختیارتان قرار خواهند داد.
در خود روستای درازنو اقامتگاه بومگردی وجود ندارد و تنها گزینه های موجود کمپ در طبیعت یا استفاده از خانه های اجاره ای است. اگر ترجیح می دهید شب را در مکانی با امکانات بیشتر بگذرانید، می توانید از مراکز اقامتی گرگان، کردکوی یا دیگر شهرها و اقامتگاه های موجود در مسیر درازنو بهره ببرید.
توصیه هایی برای سفر به یادماندنی به روستای درازنو
- قبل از حرکت، حتما شرایط آب وهوا را آنالیز کنید. در روزهای بارانی، مسیرهای جنگلی گل آلود و لغزنده می شوند و احتمال کاهش دید در مه زیاد است. اگر با خودروی شخصی سفر می کنید، از سلامت ترمزها و سیستم خنک نماینده اطمینان داشته باشید، چراکه جاده های پرشیب می توانند به خودرو فشار زیادی وارد نمایند.
- لباس گرم و تجهیزات مناسب فصل را از قلم نیاندازید. حتی در تابستان، دمای ارتفاعات روستای درازنو کردکوی پایین تر از حد انتظار است؛ به ویژه اگر قصد اقامت شبانه یا کمپ در طبیعت را دارید، به جز چادر، کیسه خواب مناسب و لباس اضافه هم احتیاج خواهید داشت.
- برای گشت وگذار در جنگل یا صعود به منطقه ها مرتفع، به صورت گروهی راهی شوید. مسیرها بعضا فاقد علائم تعیین هستند و آنتن دهی موبایل نیز در بیشتر نقاط ضعیف است. همراه داشتن نقشه آفلاین و پاوربانک نیز در چنین شرایطی مفید خواهد بود.