بی تدبیری هایی که مرغ را پر داد!
به گزارش اردکان خبر، افزایش شدید قیمت مرغ در روز های اخیر، رعایت نشدن دائمی نرخ مصوب محصولات مشمول قیمت گذاری، نبود نظارت بر فرآیند توزیع نهاده های دامی و اقدام دیرهنگام نهاد های مسئول برای عرضه مرغ با نرخ دولتی در راستای تنظیم بازار همه از جمله عواملی است که دست به دست هم دادند تا مرغ را هم از سفره بخشی از جامعه حذف نمایند.
به گزارش ایسنا، این روز ها مدام اخبار افزایش قیمت کالا های اساسی به گوش می رسد. یک روز تخم مرغ یک روز روغن، روز دیگر لبنیات و حالا مرغ که به نظر می رسد اهمیت آن بیش از سایر کالا ها باشد؛ چراکه در سال های اخیر و با افزایش چشمگیر قیمت گوشت قرمز، برای اقشار ضعیف جایگزین آن شده بود. با این حال بر اساس آخرین آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) قیمت گوشت مرغ با 50.6 درصد افزایش از 13 هزار تومان در مهر سال قبل به حدود 19 هزار و 700 تومان در مهر سال جاری رسیده است.
در روز های گذشته قیمت مرغ گرم در خرده فروشی های سطح شهر تهران به بیش از 30 هزارتومان رسید. این در حالیست که هفته گذشته قیمت مرغ گرم در بازار حدود 26 تا 27 هزارتومان بود. به عبارت دیگر این کالای پرمصرف در کمتر از یک هفته حدود 6000 تومان افزایش قیمت داشته است. این در حالی است که بر اساس تصمیم کارگروه تنظیم بازار استان تهران قیمت هر کیلو مرغ گرم 20 هزار و 400 تومان معین شده است.
در این میان به نظر می رسد با وجود اینکه مسئولان ستاد تنظیم بازار با افزایش چشمگیر قیمت کالا ها در بازار و عمدتا برای حمایت از فراورینمایندگان قیمت های مصوب را افزایش می دهند، اما افزایش قیمت مصوب تنها بهانه ای برای افزایش بیشتر قیمت در بازار شده است. به عبارت دیگر تعیین نیست که نرخ های مصوب بر چه اساسی معین می شوند که همیشه فراورینماینده و مصرف نماینده شاکی هستند.
به عنوان مثال پیش از این هم قیمت مصوب هر کیلو مرغ 15 هزار تومان اعلام شده بود، اما تا ابتدای مهرماه قیمت مرغ گرم در خرده فروشی های سطح شهر تهران کیلویی 18 تا 19 هزارتومان بود و اواخر مهرماه قیمت این محصول در خرده فروشی های سطح شهر تهران به مرز 26 هزارتومان رسید. در نهایت هم ستاد تنظیم بازار قیمت مرغ را 20 هزار و 400 تومان گفت که البته همانطور که اشاره شد این قیمت هم رعایت نمی گردد.
شرایط مشابهی هم در بازار تخم مرغ حاکم است؛ به طوری که براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار در مهرماه حداکثر قیمت تخم مرغ 30 عددی بسته بندی شناسنامه دار 31 هزار تومان معین شد، ولی دو روز پیش قیمت این محصول در سطح خرده فروشی ها به حدود 36 هزار تومان رسید.
مقصر کیست؟
مرغداران و فراورینمایندگان علت این افزایش قیمت را کمبود نهاده های دام و طیور با قیمت های مصوب، افزایش قیمت نهاده ها در بازار آزاد و به طور کل افزایش هزینه های فراوری عنوان می نمایند و بار ها نسبت به افزایش قیمت گوشت، مرغ و تخم مرغ هشدار داده اند.
اما همزمان اخباری منتشر می گردد که نشان می دهد بیش از 90 درصد نهاده های دامی در مرغداری های استان تهران، برای توزیع در شبکه های رسمی تبدیل به مرغ نشده است؛ به طوری که طی ماه های مرداد و شهریور 52 واحد فراورینماینده مرغ بر مبنای میزان نهاده های دامی دریافتی باید 2317 تن مرغ تحویل شبکه توزیع کشور می دادند، اما این امر محقق نشده است؛ بنابراین می توان گفته زنجیره ای از بی تدبیری و نبود نظارت باعث شده در عین مصرف منابع کشور برای تخصیص ارز دولتی به نهاده های دامی، هم گروهی از فراورینمایندگان و هم تمامی مصرف نمایندگان دچار مشکل و ضرر و زیان شوند.
نوشدارو بعد از مرگ سهراب
در این میان با وجود تمام هشدار ها و مشاهده افزایش هر روزه قیمت ها وقتی مسوولان به فکر عرضه مرغ تنظیم بازاری افتادند که کار از کار گذشته بود. دو روز پیش وزارت جهادکشاورزی از توزیع روزانه 300 تن مرغ گرم با قیمت 18 هزارو 500 تومان و 200 تن مرغ منجمد با قیمت 15 هزار تومان در تهران اطلاع داد. پیش تر هم سازمان صنعت، معدن و تجارت (صمت) اعلام نموده بود که براساس مصوبات کارگروه تنظیم بازار توزیع استانی 2800 تن گوشت مرغ منجمد جهت مصارف خانوار در سراسر کشور آغاز می گردد.
اما این در شرایطی است که از اول آذر در پی شیوع گسترده و بالا رفتن آمار فوتی های ناشی از کرونا در بیشتر شهرای کشور مقررات سختگیرانه اجرا شده و فقط مشاغل سطح 1 مجاز به فعالیت هستند. اما در پی اخبار منتشر شده درباره توزیع مرغ با نرخ دولتی، تصاویری از تجمع مردم برای خرید این محصول منتشر شد که خبری از رعایت فاصله اجتماعی هم در این صف ها نبود.
این در حالی است که اقدام به هنگام وزارتخانه های مربوطه، یعنی وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت می توانست از افزایش بی رویه قیمت مرغ و حتی تشکیل صف های طولانی در روز های تشدید محدودیت های کرونایی پیشگیری کند.
به عمق فاجعه پی ببریم
بر اساس نتایج نظرسنجی اخیر مؤسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی در حوزه بیمه بیکاری مصرف گوشت قرمز حدود 72 درصد از خانواده های افراد بیکارشده، به صورت جدی کاهش پیدا نموده است و حدود 15 درصد از خانواده های بیکارشدگان، حتی پیش از دوره بیکاری نیز توان خرید گوشت قرمز به صورت ماهانه را نداشته اند.
حدود 76 درصد از خانواده ها، دچار کاهشی محسوس در مصرف مرغ، حدود 71 درصد از خانواده ها کاهش در مصرف برنج، 61 درصد خانواده ها دچار کاهش مصرف در لبنیات و حدود 42 درصد خانواده های بیکارشدگان، کاهش در مصرف تخم مرغ را در این دوره شیوع ویروس کرونا تجربه نموده اند. حدود 70 درصد از خانواده ها، کاهش در مصرف ماهانه میوه را نیز گزارش نموده اند.
البته این آمار فقط مربوط به افرادی است که مشمول بیمه بیکاری هستند و گروه زیادی از اقشار ضعیف مانند کارگران فصلی، دست فروشان و ... را در نظر نگرفته است.
منبع: فرارو