طرز تهیه حلیم مشهدی یا نیشابوری کشدار مناسب ماه رمضان
به گزارش اردکان خبر، وقتی پای صحبت از انواع حلیم به میان می آید، متوجه می شویم که فرهنگ آشپزی ایرانی انواع مختلفی از حلیم را در دل خود دارد؛ مدل های مختلف و متنوعی که به صورت حلیم شیر، حلیم گندم، حلیم با گوشت گوسفند، حلیم با گوشت مرغ و حلیم با قلم و آب قلم تهیه می شوند. یکی از انواع حلیم که به طور ویژه در خراسان پرطرفدار است، حلیم مشهدی یا به قول عده ای حلیم نیشابوری است که هواداران خاص خود را دارد. در این مطلب با طرز تهیه حلیم مشهدی آشنا می شویم.

مواد لازم برای طرز تهیه حلیم مشهدی
- گندم پوست کنده 2 پیمانه
- گوشت گوسفندی 250 گرم
- پیاز 1 عدد
- دارچین به اندازه لازم
- کنجد (برای تزیین) به اندازه لازم
- شکر (در صورت تمایل) به اندازه لازم
- نمک و فلفل سیاه به اندازه لازم
- روغن (ترجیحا روغن محلی یا حیوانی) به اندازه لازم
مراحل طرز تهیه حلیم مشهدی
1. آماده کردن گندم
اولین مرحله از طرز تهیه حلیم مشهدی، با آماده کردن گندم و پختن آن آغاز می گردد. بهتر است قبل از تهیه این حلیم، گندم را به مدت یک شب (8 ساعت) بخیسانید و در این بین آب آن را چند باری عوض کنید تا دانه های گندم نرم شده و بهتر پخته شوند.
سپس گندم ها را به همراه آب، نمک، زردچوبه و دارچین روی حرارت قرار بدهید و پس از اینکه آب به جوش آمد، حرارت را تا کمترین حد ممکن کم کنید. اجازه بدهید تا گندم ها به تدریج پخته شده و نرم و لعاب دار گردد.
البته در این بین ضروری است چند باری گندم ها را هم بزنید تا به اصطلاح ته نگیرند و به کف قابلمه نچسبند.
2. پختن گوشت
در انتخاب گوشت برای حلیم مشهدی خود می توانید از بخش های مختلف گوشت گوسفند مثل سردست، قلوه گاه و سرسینه بهره ببرید.
گوشت را در یک قابلمه جداگانه قرار داده و پیاز را هم به صورت چهار قاچ برش داده و به آن اضافه کنید. نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و دارچین را برای گرفتن بوی زهم گوشت اضافه کنید و در قابلمه آب بریزید.
اجازه دهید تا گوشت به مدت 3 تا 4 ساعت روی حرارت بسیار کم بپزد، تا جایی که گوشت به راحتی از استخوان آن قابل جدا شدن باشد. حالا می توانید گوشت ها را ریش ریش نموده و کنار بگذارید.
نکته: می توانید برای پختن سریع تر گوشت، از زودپز بهره ببرید.
3. ترکیب کردن گوشت با گندم
گندم های پخته شده را به همراه گوشت ها در یک مخلوط کن یا غذاساز بریزید و خوب مخلوط کنید تا کاملا یکدست گردد. البته در روش سنتی پخت حلیم مشهدی، این مرحله از طریق گوشت کوب دستی انجام می گردد.
سپس مواد را دوباره در قابلمه بریزید و اجازه بدهید تا روی حرارت خیلی کم، به پخته شدن ادامه بدهد. در این بین گه گاه حلیم خود را هم بزنید تا ته نگرفته و کش دار گردد. بعلاوه اگر حلیم شما زیادی سفت و غلیظ شد، می توانید به آن آب گوشت اضافه کنید تا قدری شل تر گردد.
پس از پختن و آماده شدن حلیم، آن را در ظرف های مخصوص سرو ریخته و روی حلیم را با روغن داغ محلی، دارچین، کنجد و در صورت تمایل شکر تزیین کنید.
نکات تکمیلی در طرز تهیه حلیم مشهدی
همان طور که در این مطلب دیدید، طرز تهیه حلیم مشهدی بسیار ساده و آسان بوده و با مواد اولیه در دسترس تهیه می گردد. با این حال، راز خوشمزه شدن این غذا در رعایت نکات و جزییات آن است. در این بخش، نکات تکمیلی در طرز تهیه حلیم مشهدی را آنالیز می کنیم.
طرز تهیه حلیم نیشابوری با بلغور گندم
حلیم مشهدی که به آن حلیم نیشابوری هم می گویند، به جای گندم پوست کنده با بلغور گندم هم قابل تهیه است. البته از آنجایی که بلغور گندم زودتر می پزد، زمان پخت حلیم شما هم کوتاه تر می گردد. برای تهیه حلیم مشهدی با بلغور گندم کافی است بلغور گندم را از شب قبل خیس کنید، سپس آن را بپزید و باقی مراحل را مثل دستور اصلی تهیه حلیم مشهدی دنبال کنید.
ادویه مناسب حلیم با بلغور گندم
فرقی نمی کند حلیم مشهدی خود را با گندم پوست کنده درست کنید، یا بلغور گندم. در هر صورت، دارچین ادویه اصلی این حلیم است. ضمن اینکه بنا به سلیقه و ذائقه خود می توانید این حلیم را با نمک یا شکر میل کنید.
طرز تهیه حلیم مشهدی با قیمه
شاید برای اهالی استان های دیگر قدری عجیب باشد، اما مشهدی ها بسیار دوست دارند که حلیم خود را با قیمه میل نمایند. برای طرز تهیه قیمه روی حلیم، باید اندازه گوشت قرمز را بیشتر در نظر بگیرید، یا چند تکه گوشت خورشتی را هم جداگانه به صورت قیمه ای و ریز خرد نموده و همراه با گوشت اصلی حلیم بپزید. پس از پختن و آماده شدن گوشت، نصف پیمانه لپه را بپزید و در یک ماهیتابه، پیاز داغ درست کنید. پس از سرخ شدن پیازها، رب گوجه فرنگی، زرچوبه و فلفل سیاه و روغن فراوان را اضافه نموده و پس از اینکه رب تفت خورد، گوشت قیمه ای و لپه ها را اضافه کنید تا قیمه مخصوص حلیم مشهدی شما آماده گردد.
منبع: کتاب کاله