شما هم پلاستیک می جوید؟

به گزارش اردکان خبر، تهران (پانا) - به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی وقتی آدامس می جوید، حقیقتا پلاستیک می جوید.

شما هم پلاستیک می جوید؟

به گزارش ایسنا، حسن اکبری اظهار کرد: وقتی آدامس می جوید، حقیقتا پلاستیک می جوید، اوایل آدامس از شیره گیاهی که یک نوع لاستیک طبیعی است ساخته می شد اما به مرور و با فراوری لاستیک مصنوعی، پلی اتیلن و پلی وینیل استات توسط دانشمندان، این مواد در غالب آدامس ها به تدریج جایگزین لاستیک طبیعی شدند.

اکبری ادامه داد: این آدامس سمی نیز است چراکه وینیل استات که با استفاده از وینیل استات فراوری می شود یک ماده شیمیایی است که عامل تومور در موش های آزمایشگاهی شناخته شده است؛ در حالی که ممکن است آدامس شما قابل بازیافت باشد، شاید بهترین کار این باشد که آدامس و بسته پلاستیکی آن را دیگر مصرف نکنید.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی تشریح کرد: هر موجود زنده ای بقایای غذایی که می خورد را در طبیعت بر جای می گذارد؛ انسان نیز از این قاعده مستثنی نیست و چیزی که در خصوص گونه ما متفاوت است این است که ما علاوه بر پسماندی که به راحتی در طبیعت قابل تجزیه است، مواد و وسایلی نیز فراوری می کنیم که تجزیه آن در طبیعت گاهی به هزاران سال زمان احتیاج دارد که مشهورترین آن، پلاستیک است.

وی اضافه نمود: هنگامی که پلاستیک ها به عنوان زباله دورریخته می شوند، به علت ماندگاری طولانی مدت در محیط، باعث آلودگی محیط زیست می شوند؛ این پلاستیک ها به همراه باد جابه جا شده و وارد رودخانه ها و کانال های آب می شوند؛ در نتیجه موجب گرفتگی آبراهه ها شده و در بسیاری موارد به علت ساکن ماندن آب، زاد و ولد انواع حشرات افزایش می یابد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان نمود: پلاستیک ها در صورت ورود به محیط زیست دریایی، وارد زنجیره غذایی جانوران دریایی شده و سالانه هزاران گونه از جانوران آبزی از قبیل وال، دلفین، فک و لاک پشت و نیز پرندگان دریایی اشتباهاً بر اثر خوردن این کیسه ها و خفگی ناشی از آن می میرند.

اکبری ادامه داد: کیسه های بلعیده شده حتی پس از مرگ جانوران و تجزیه آنها نیز سالم باقی می مانند، بنابراین دوباره پراکنده شده و از بین بردن حیاتی دیگر را ادامه می دهند، پلاستیک ها درصورتی که به عنوان زباله دفن شوند، به علت تجزیه آرام و کند در محل های دفن می توانند سبب تشکیل شیرابه و نفوذ آن به آب های زیرزمینی شوند.

وی اضافه نمود: این شیرابه شامل ترکیباتی نظیر فلزات سنگین و سایر ترکیبات خطرناک است که جزء ترکیبات زیان آور برای محیط زیست هستند؛ همچنین مواد پلاستیکی و پلیمری به علت ساخته شدن از منابع نفتی و دارا بودن مواد با پایه نفتی و خاصیت تجزیه ناپذیری، در خاک باقی می مانند و به این ترتیب مواد شیمیایی آنها به تدریج به وسیله خاک وارد زنجیره غذایی انسان می شود؛ بنابراین علاوه بر اثرات کیسه ها و ظروف پلاستیکی روی محیط زیست، آنچه حائز اهمیت است، سلامت انسان هاست، به خصوص اینکه امروزه مصرف بیش از حد و نابجا از این مواد، خطرات جبران ناپذیری را برای سلامت انسان به همراه دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی اظهار کرد: کیسه ها و ظروف پلاستیکی به علت ترکیبات خاص موجود در آنها، درصورت تماس با مایعات و مواد غذایی چرب، اسیدی یا داغ، ترکیباتشان آزاد شده و وارد بدن انسان می شود که این امر باعث ایجاد بیماری های صعب العلاج مانند انواع سرطان ها خواهد شد.

اکبری با بیان اینکه برای سلامت محیط زیست راهکارهایی برای کاهش مصرف پلاستیک وجود دارد که ضروری است توجه شود، اضافه نمود: آیا شما حقیقتا احتیاج دارید که نوشیدنیتان را با یک نی پلاستیکی بنوشید؟! یکی از ساده ترین راه هایی که باعث می شود پلاستیک ها وارد اماکن دفن نشوند این است که از استفاده از نی های پلاستیکی اجتناب کنیم.

وی ادامه داد: یک نی ساخته شده از شیشه یا فولاد ضد زنگ که قابل استفاده مجدد است خریداری کنید.

اکبری اظهار کرد: در هر دقیقه حدود یک میلیون کیسه پلاستیکی مورد استفاده قرار می گیرد و هر کیسه حدوداً هزار سال زمان برای تجزیه احتیاج دارد و اگر شما تا به امروز کیسه های قابل استفاده مجدد را با خودتان به فروشگاه ها کشانیده اید، بدانید که از خودتان رد صحیحی به جا گذاشته اید اما اگر تا به امروز این کار را نکرده اید وقتش شده که در رفتارتان تغییر ایجاد کنید.

وی بیان نمود: کیسه های قابل استفاده مجدد را خریداری کنید و نگذارید که پلاستیک ها به اماکن دفن سرازیر شوند؛ به علاوه از خرید کیسه های ساخته شده از نایلون یا پلی استر نیز اجتناب کنید چراکه این کیسه ها نیز از پلاستیک ساخته شده اند و ضروری است به جای آن از کیسه های فراوری شده از پنبه و نخ بهره ببرید.

فله ای خرید کنید

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان نمود: این روزها، فروشگاه ها و مغازه ها پر شده اند از محصولاتی که بسته بندی های رنگارنگ و چشمگیر دارند؛ اما مشکل چیست؟ مشکل اینجاست که بخش زیادی از این بسته بندی ها را پلاستیک تشکیل می دهد و از طرفی اگر بسته های محتوی مواد بهداشتی و غذایی از جنس کاغذ یا مقوا باشند هم، حجم انرژی و آب مصرفی برای فراوریشان باز هم به محیط زیست آسیب وارد می نماید.

اکبری ادامه داد: اگر شما هم به دنبال راهی برای کاهش حجم زباله اقلام خریداری شده از فروشگاه ها هستید، می توانید خرید فله ای را جایگزین کنید؛ برای این کار اگر ظرف مناسبی نیز به همراه داشته باشید بهتر است. مثلا اگر قصد دارید ادویه، موسیر، دمنوش یا چای بخرید، می توانید از ظرف های شیشه ای بهره ببرید.

وی توضیح داد: عده ای از فروشندگان نیز خودشان دست به ابتکار عمل برای حفظ محیط زیست زده اند و مواد شوینده را به صورت باز می فروشند؛ به این صورت که مشتری می تواند ظرف خالی مایع دستشویی یا هر شوینده دیگری که مدنظرش است را با خود ببرد و آن را در مغازه از گالن محتوی ماده شوینده پر کند، این کار از نظر مالی نیز به صرفه تر است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان نمود: حالا که حرف از بسته های محصولات به میان آمد، بگذارید جعبه های شیرینی را نیز از یاد نبریم. این جعبه ها پلاستیکی نیستند، اما برای فراوری مقوای آن باید مقدار زیادی آب مصرف شود. در واقع آب نقش پیوند دهنده الیاف را در فراوری کاغذ و مقوا ایفا می نماید، پس در صورتی که امکانش وجود دارد، برای حل این مساله هم می توانید ظرف های خانگی چند تکه را جایگزین جعبه شیرینی کنید.

از ظروف شیشه ای مجددا بهره ببرید

اکبری ادامه داد: شما می توانید بعضی از مواد غذایی آماده را به جای پلاستیک در ظروف شیشه ای خریداری کنید که از آن میان می توان به کره بادام زمینی، سس سیب و... اشاره نمود؛ به جای دورانداختن این ظرف ها و یا وارد کردنشان به چرخه بازیافت، می توانید از آن ها برای ذخیره مواد غذایی بهره ببرید و یا در هنگام خرید مواد غذایی آن ها را با خود به مغازه ببرید.

وی اضافه نمود: اگر شما دارای ظروف پلاستیکی محتوی ماست، کره یا دیگر مواد غذایی هستید، آن ها را با خالی شدن محتویاتشان دور نریزید؛ آن ها به سادگی شسته شده و آماده ذخیره مواد غذایی می شوند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان نمود: به جای استفاده از بطری های آب قابل دفع، از آنهایی که مجدداً پر می شوند بهره ببرید و وقتی به جامانده غذای خورده شده در رستوران را به خانه می برید، آن را در ظرف خودتان بریزید. برای انجام این کار موقع سفارش از پیشخدمت یا متصدی سوال کنید که آیا می توانید به جامانده غذا را در ظرف خودتان از رستوران خارج کنید.

اکبری اظهار کرد: اگر احتیاج به روشن کردن شمع یا درست کردن آتش دارید و یا به هر دلیل دیگری مایلید آتش بیفروزید، استفاده از کبریت نسبت به آتش زنه های پلاستیکی قابل دفع ارجح است. این وسایل پلاستیکی ارزان قیمت برای سال ها در اماکن دفن می مانند و در معده پرندگان مرده یافت می شوند.

وی بیان نمود: غذاهای یخ زده راحتی خاص خود را دارند و بازار هدف خوبی برای بسته بندی های پلاستیکی به حساب می آیند. آن ها از لحاظ مالی هم دوست داشتنی هستند چراکه به جای قرار گیری در کارتن، داخل یک ورقه نازک پلاستیکی می شوند؛ شما غذاهای فرآیند شده کمتری را خواهید خورد و از مواد شیمیایی داخل بسته بندی های پلاستیکی آن ها برخوردار نخواهید شد.

بی خیال ظروف پلاستیکی شوید

اکبری ادامه داد: با چاقو، چنگال و قاشق قابل دفع خداحافظی کنید و به جای خرید آب میوه در بطری های پلاستیکی، آب میوه تازه بگیرید و یا به سادگی میوه تازه بخورید؛ این کار نه فقط زایدات پلاستیکی را کم می نماید، بلکه برایتان بهتر است چراکه هم ویتامین ها و آنتی اکسیدان های بیشتری وارد بدنتان خواهد شد و هم شربت غلیظ قندی نمکی کمتر به اندرونتان راه خواهد یافت.

وی بیان نمود: برای تمیز کردن کاشی، پنجره ها و توالت احتیاج به استفاده از بطری های گوناگون پلاستیکی ندارید زیرا همه این کارها به سادگی توسط استفاده از جوش شیرین و سرکه قابل انجام است؛ شما می توانید با در نظر دریافت فضایی، ضمن ذخیره پولتان و دوری جستن از این مواد شیمیایی سمی، محصولات تمیز کننده دست سازتان را فراوری کنید.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی اظهار کرد: سبک زندگی بدون زباله، مجموعه ای از راهکارهای متمرکز بر پیشگیری از فراوری زباله است که باعث طراحی مجدد چرخه های عمر منابع و استفاده مجدد از آن ها می شود؛ هدف از این سبک زندگی این است که هیچ زباله ای به محل دفن زباله، زباله درصد از زباله 9 سوز یا اقیانوس ارسال نشود.

اکبری یادآور شد: در حال حاضر، فقط 9 درصد از زباله های پلاستیکی بازیافت می شوند و در سیستم زباله صفر، مواد تا زمانی که قابل مصرف بهینه باشند، دوباره استفاده می شوند.

وی اعلام کرد: سبک زندگی بدون زباله در کوشش است که این سیستم خطی را به یک سیستم دایره ای الهام گرفته شده از طبیعت تبدیل کند. ما در حال حاضر در یک اقتصاد خطی زندگی می کنیم که منابع را از زمین می گیریم و پس از بهره برداری از آن ها، پسماند را در یک سوراخ غول پیکر در زمین دفن می کنیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی یادآور شد: در طبیعت هر منبع پس از استفاده، به چرخه طبیعی باز می شود و دوباره استفاده می شود؛ در واقع هیچ زباله ای در طبیعت فراوری نمی شود.

منبع: خبرگزاری پانا
انتشار: 13 بهمن 1399 بروزرسانی: 13 بهمن 1399 گردآورنده: ardakankhabar.ir شناسه مطلب: 471

به "شما هم پلاستیک می جوید؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شما هم پلاستیک می جوید؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید